Zaujimavosti

O VODĚ JINAK, NEŽ JSME ZVYKLÍ
Exkluzivní rozhovor s Dr. Batmanghelidjem,
autorem knihy Voda pro zdraví, léčbu, život
Reportér Mike Adams byl zřejmě posledním novinářem, který s Dr. Batmanghelidjem, autorem knihy Water for Health, For Healing, For Life (Voda pro zdraví, léčbu, život) udělal exkluzivní rozhovor. Dr. Batmanghelidj již nežije. Byl také zakladatelem National Association for Honesty in Medicine (Národní asociace pro čestnost v medicíně) a autorem knihy Your Body's Many Cries For Water (Mnohá volání vašeho těla po vodě). Otiskujeme zkrácenou část rozhovoru. 
Mike:  Vítejte, doktore. Jak jste se poprvé dozvěděl o těchto léčivých vlastnostech vody?

Dr. B: Měl jsem tu čest a privilegium, že jsem byl vybrán jako jeden z rezidentních lékařů, a měl jsem tu mimořádnou čest být jedním z posledních studentů Sira Alexandera Fleminga, objevitele penicilinu. Zmiňuji jeho jméno, abyste věděli, že jsem byl pohroužen do studia medicíny a výzkumu.  A o několik let později jsem musel podat muži, který trpěl bolestmi břicha způsobenými jeho nemocí, dvě sklenice vody, protože jsem v tu chvíli neměl žádné jiné léky, které bych mu mohl dát. Trpěl nesnesitelnou bolestí, a voda mu poskytla zázračnou úlevu. Ulevila mu – do tří minut se jeho bolest zmenšila, a do osmi minut zmizela úplně. Zatímco před osmi minutami byl v křečích a nemohl ani chodit, úplně se z tohoto stavu vzpamatoval. Začal se usmívat od ucha k uchu a velmi šťastný se mě zeptal, co má dělat, když se bolest vrátí? Řekl jsem, „No, pijte více vody.“  Pak jsem se rozhodl naordinovat mu, aby každé tři hodiny vypil dvě sklenice vody. On to udělal, a to byl po zbytek doby, kdy byl se mnou, konec jeho bolesti vředů.  To mě probudilo, protože na lékařské fakultě jsem nikdy neslyšel, že by voda mohla léčit bolest, takový druh bolesti. A tak jsem měl příležitost vyzkoušet vodu jako lék v následujících více než 3.000 podobných případů. A pokaždé se ukázalo, že je voda účinným lékem. Z tohoto pokusu jsem pochopil, že tito lidé měli žízeň, a že žízeň se může v organismu projevit bolestmi břicha, až do takové míry, kdy může být člověk při vědomí jen napůl, jak jsem zažil. A voda je pokaždé povzbudila. Takže když jsem přišel v roce 1982 do Ameriky, šel jsem na University of Pennsylvania, kam jsem byl pozván, abych pokračoval ve svém výzkumu a studoval vlastnosti vody zmírňující bolest. Ptal jsem se sám sebe, proč trvá farmaceutický průmysl na používání antihistaminik pro tento druh léků proti bolesti? Tak jsem začal zkoumat úlohu histaminu v organismu a tam byla odpověď – histamin je nervový mediátor odpovědný za regulaci vody a řízení sucha v těle. Když se to projevuje bolestí, ve skutečnosti to naznačuje dehydrataci. Takže tělo dává dehydrataci najevo bolestí. V závislosti na tom, kde se dehydratace usadila, cítíte bolest. Velmi jednoduché. Představil jsem tuto koncepci jako přednášející host na mezinárodní konferenci o rakovině a vysvětlil jsem, že lidské tělo dává najevo dehydrataci tím, že produkuje bolest, a bolest je známkou nedostatku vody v těle a nedostatek vody ve skutečnosti stojí za většinou zdravotních problémů v naší společnosti. Protože, když se podíváte na to, co dělá farmaceutický průmysl, vidíte, že vyrábějí tolik různých antihistaminik jako léky. Antidepresiva jsou antihistaminika, léky proti bolesti jsou antihistaminika, ostatní léky jsou přímo i nepřímo antihistaminika. Takže tehdy byla moje práce zveřejněna. Vědecký sekretariát 3. konference mezivědního výboru o zánětu mě v roce 1989 pozval, abych přednesl tuto prezentaci o histaminu na konferenci v Monte Carlu. A to jsem udělal, takže všichni pochopili, že histamin je regulátor vody v těle.

Mike: Chci zatleskat tomu, čemu říkám Vaše vědecká zvědavost. Myslím, že toto je ten druh zvědavosti, který se z tolika západních medicín vytratil, kde opravdový vědec pozoruje přírodu a interakci mezi lidmi a přírodou, a je stále zvědavý a otevřený všem možnostem, a pak po důsledných testech zformuluje závěry. Myslím, že moderní věda vypracovala mnoho chybných závěrů, protože opravdu nezůstala svobodomyslná…

Dr. B: Samozřejmě, že ano. A existence celého farmaceutického průmyslu je založena na předkládání nepravdivých vědeckých závěrů a na jejich propagaci. Vtloukají je do mysli důvěřivých lidí, kteří nejsou zvědaví, proč tomu tak je. Dalším klamným závěrem je otázka cholesterolu. Cholesterol je jedním z nejdůležitějších prvků pro přežití lidského těla. Když začne tělo produkovat více cholesterolu, má k tomu důvod. Tímto důvodem rozhodně není blokovat srdeční tepny. Hladinu cholesterolu v těle měříme z krve, kterou odebereme z žil. Nikde v dějinách lékařství neexistuje jediný záznam o případu, kdy cholesterol zablokoval žíly v těle. Takže problémem není lepivost cholesterolu, jak farmaceutický průmysl lidem vštěpujecholesterol je lepkavý, snižte jeho hladinu, jinak budete mít zablokované tepny, což je všechno nesmysl. Cholesterol ve skutečnosti zachraňuje lidské životy, protože funguje jako obvaz, vodotěsný obvaz, který si tělo samo vyprojektovalo. Když se krev stává koncentrovanou a kyselou, a proudí staženými tepnami nebo kapilárami při dehydrataci, pak dochází v arteriálním systému k odřeninám a trhlinám; samozřejmě nejprve v kapilárách srdce. Kdyby tam nebyl cholesterol, aby zakryl trhliny a oděrky, dostala by se krev pod membránu, sloupla ji a tato osoba by okamžitě zemřela. Cholesterol je vlastně prozatímní zachránce, který dává tělu čas, aby se ze svých problémů zotavilo. Nikdy jsme to nepochopili. Jsme impulzivní lékaři. Myslíme si, že když je něčeho moc, je třeba to snížit, a když je něčeho málo, je třeba to zvýšit. Neptáme se, proč je toho málo nebo moc.
Mike: A farmaceutické firmy vědí, že léčení cholesterolu je obrovský průmysl…
Dr. B: Je to desetimiliardový průmysl. Existuje zpráva, že tyto statiny, léky snižující hladinu cholesterolu, ve skutečnosti způsobují amnézii. Jinými slovy, mozek zcela ztratí představu o tom, co se děje. Tato zpráva byla zveřejněna vynikajícím lékařem. Byl lékařem u letectva a je výzkumníkem v NASA. Ví, o čem mluví. Sám měl tento problém.

Mike: Právě jsem se chtěl vyjádřit k počtu nežádoucích účinků, které byly zaznamenány při užívání statinů. Někteří lidé trpí extrémní bolestí svalů. Zdá se, že amnézie, kterou jste zmínil, je velmi častým nežádoucím účinkem. Avšak právě vyšla studie, viděl jsem to dnes ráno, která říká, že borůvky obsahují fytoživiny, které prokazatelně snižují hladinu takzvaného mastného cholesterolu LDL silněji než statiny.

Dr. B: Je to zajímavé, protože, když tělo zvýší hladinu produkce cholesterolu, dělá to v rámci nouzové situace. V normálním stavu má cholesterol v těle vytvořit buněčné membrány, mozkové buňky, izolace nervů a samozřejmě hormony a vitamin D. Takže to jsou základní součásti, které cholesterol v těle vytváří. Nikdy bychom neměli zasahovat do cholesterolu, aniž bychom věděli, proč začalo tělo zvyšovat jeho hladinu.

Mike: Mám pro Vás otázku o vodě – spousta lidí si myslí, že se hydratují, když konzumují nealkoholické nápoje, mléko nebo Gatorade, nebo všechny ty ostatní nápoje…

Dr. B: Gatorade je možná v pořádku, ale obsahuje cukr, což není nijak zvlášť dobré pro lidi, kteří by dokonce mohli dostat hypoglykemii, nebo by to mohlo způsobit sekreci inzulínu. Tato sekrece inzulínu vyvolá pocit většího hladu a vede k přejídání. Ale pití Gatorade je v pořádku, když jste uprostřed golfové hry a slouží vám jako dočasný sportovní nápoj. Okamžitě vám poskytne trochu minerálních látek, které jste pravděpodobně ztratili pocením. Ale nic nenahrazuje vodu – vůbec nic. Žádný nápoj – žádná káva, žádný čaj, žádné alkoholické nápoje. Ani ovocné šťávy. Každý z nich má svůj vlastní program. Vaše tělo je zvyklé na tekutinu, která žádný program nemá, protože tělo závisí na svobodě této tekutiny, vody, protože v těle jsou dva druhy vody. Je zde již používaná a zaměstnaná voda, která není vhodná pro nové funkce. Tělo potřebuje vodu novou, či volnou, k tomu, aby mohlo nové funkce vykonávat. Když dáte tělu nápoje obsahující cukr nebo kofein, tyto dvě látky mají v těle svůj vlastní chemický program. Maří účel potřeby vody.

Mike: Hovoříte zde také o nealkoholických nápojích…

Dr. B: Mluvím o nealkoholických nápojích, limonádách, kávě obsahující kofein, nebo o čaji. Také mluvím o alkoholu, protože alkohol vlastně zastavuje nouzové systémy přívodu vody do důležitých buněk, jako jsou například buňky mozkové. V procesu reverzní osmózy Vaše tělo filtruje a vstřikuje vodu do buněk, tomu říkám reverzní osmóza. A k tomu musí zvýšit krevní tlak, aby mohlo překonat osmotický tah vody ven z buněk, a opětovně vstříknou vodu do buněk. To je důvod, proč se u nás při dehydrataci objevuje vysoký krevní tlak. A tento proces reverzní osmózy je zastaven alkoholem. Alkohol zastavuje filtrační systém.

Mike: Dovolte mi začít tuto další část tím, že Vás požádám o vysvětlení vztahu mezi konzumací vody a chronickým onemocněním. Existuje mnoho nemocí, které zmiňujete ve svých knihách, které se vztahují k dehydrataci. Zajímalo by mě, zda byste mohl dát našim čtenářům krátký výčet toho, o jaká závažná onemocnění se jedná a proč se zhoršují, nebo jsou podporovány chronickou dehydratací.

Dr. B: Nedávné údaje ukázaly, že léky na předpis, ačkoliv používané v souladu s pokyny lékařů, zabíjí více než 106.000 lidí a 2 milióny lidí jsou z nich více nemocní, než před jejich užitím. A pak je tu další skupina, která umírá na špatné recepty, chybné recepty. Takže asi 250.000 lidí zemře na problémy souvisejícími s léky a léčivy. To v zemi dělá z užívání léků zabijáka číslo tři - chráněného a licencovaného vraha. Srdeční onemocnění zabíjí asi 700 nebo 800.000, rakovina zabíjí asi 500.000, léky zabíjí 250.000 lidí.

Mike: Takže je fér říct, že léčiva, tak, jak je dodává moderní medicína, jsou třetí nejčastější příčinou úmrtí v této zemi.

Dr. B: Určitě, a jsou k ničemu, protože většina léků, které lidé používají, zakrývá příznaky a komplikace dehydratace v lidském těle. Lidský organismus projevuje dehydrataci řadou symptomů a příznaků – jinými slovy, mozek vnímá dehydrataci či únavu během dne, nebo hned ráno, když chcete vstát z postele a jste unavení - to je známka dehydratace. Pak hněv, rychlá reakce, deprese, to všechno jsou známky dehydratace, když má mozek velmi málo energie z vody na to, aby se s informací vyrovnal, nebo jednal. To jsou některé postřehnutelné známky dehydratace. Pak má tělo svůj program pro zvládání sucha, což jsou alergie, hypertenze, diabetes, a také onemocnění imunitního systému.

Mike: Chtěl bych, abyste trochu více rozvedl téma astmatu a představu, že tělo řídí svou dodávku vody záměrně tak, že produkuje symptomy, které se nazývají astma.

Dr. B: Ano, víte, řízení sucha znamená, že musíte zalepit díry, kudy se voda z těla ztrácí. Voda je nejcennější komoditou uvnitř Vašeho těla, a pokud se do něj nedostává dostatečné množství a více vody mizí, tak je to pro Vaše tělo špatná situace. Vtip v designu Vašeho těla je v tom, že se nastartuje program řízení sucha a pak se objeví alergie, které jsou známkou dehydratace, protože systém, který reguluje vyvážení vody v těle, potlačuje v této energeticky náročné situaci imunitní systém. Pak dostanete astma. Dýcháním ztrácíme každý den asi litr vody. V podstatě, povrchové napětí v alveolech plic produkuje kontrakce těchto malých membrán, a vzduch je vytlačen. A v tomto procesu voda odchází spolu se vzduchem. Tak ztratíte dýcháním asi litr vody. Ten potřebujeme doplnit. Když jej nedoplníme, tak tělo svírá průdušky a ucpává díry. Tomu říkáme snížené proudění vzduchu v plicích v důsledku dehydratace a označili jsme to pojmem astma. Velmi rychle, v řádu několika málo hodin se dýchání stává zcela normální. Inhalátory již nebude potřeba. A když jsem kontaktoval NIH a toto všechno jim vysvětlil, muž, který to měl na starost, řekl, že vůbec nechápu, o co tady jde. Chtěl bránit svůj subjektivní názor, a tak tyto informace ignoroval, i když jsem šel za Clintonem, prezidentem Clintonem a požádal ho, aby zasáhl a vrátil zpátky dech těmto dětem. NIH byl ale vůči užívání léků neoblomný. Vlastně mi napsali a oznámili, že jsou spokojeni s tím, jak je astma léčeno. Tak taková je situace. 17 milionů dětí v Americe by se mohlo během několika dnů uzdravit, kdyby každý v této zemi začal s astmatiky komunikovat a říkal: voda je to, co byste si měli vzít. Dokážete si představit tak jednoduché řešení?

Mike: Ano. Ano, dokážu. A existuje mnoho takových řešení, která jsou k dispozici k léčbě velkého počtu chronických onemocnění, stejně, jako jste zde popisoval. Samozřejmě, myslím si, že by byl farmaceutický průmysl zděšen, kdyby se tyto informace rozšířily.

Dr. B: Ano, no, protože to, co říkám, je naprosto proti businessu. A nemluvíme tady o několika set tisících dolarů, ale o několika miliardách dolarů ročně. Neměli bychom čekat, až budeme mít žízeň, protože voda je hlavním zdrojem energie. Do doby, než dostanete žízeň, ztratíte energii z vody, kterou jste měli vypít dříve, než jste dostali žízeň. Takže pokud nedovolíte, aby benzínová nádrž Vašeho automobilu vyschla, než zastavíte a natankujete, proč byste měli dovolit, aby Vaše tělo dostalo žízeň, než si ve stánku u silnice koupíte nějakou vodu? Za prvé, lidé by nikdy neměli dovolit, aby dostali žízeň – měli by pít po celý den. Průměrný člověk potřebuje dva litry vody denně. Průměrný člověk ve skutečnosti potřebuje čtyři litry vody denně, ale dva litry musíme dodat. Další dva litry dostáváme z metabolismu jídla a obsahu vody v potravinách. Potřebujeme toto množství vody k výrobě alespoň dvou litrů moči. Proto, aby se nezatěžovaly ledviny. Když pijeme dostatečné množství vody tak, že je moč bezbarvá, je to dobré znamení.

Mike: Pro farmaceutický průmysl je existence onemocnění obchodní otázkou, protože, přiznejme si, farmaceutický průmysl je pro-ziskové odvětví. Zisky jsou vždy na prvním místě, a přinejmenším já jsem přesvědčen, a zdá se, že Vy také, že každá léčba, která konkuruje těmto ziskům, je minimalizována, opomíjena nebo otevřeně napadena.

Dr. B: Ano, nedávno byla v televizi jedna reklama. Bylo to velmi zajímavé – zpočátku jsem si to neuvědomoval, ale nyní vím, že hovořila ke mně. Jinými slovy, byla to reklama proti mým tvrzením. Protože já jsem řekl, že pálení žáhy je známkou dehydratace v lidském těle a měli byste pít vodu. Chlápek v reklamě přijde a sedne si k baru a říká: „Dejte mi sklenici vody, to pálení žáhy mě zabíjí.“ Nebo tak něco. A ta žena za barem říká: „Pálení žáhy voda nevyléčí – tento lék ano.“  Tak vidíte, takto farmaceutický průmysl bojuje s informacemi, které jsem zveřejnil. Ale přesto, lidé, kteří zjistili, že voda mohla vyléčit jejich pálení žáhy, jsou chytřejší než lidé, kteří kupují ten reklamní kousek.

Mike: Vypadá to jako by byly ve Spojených státech téměř dvě odlišné skupiny lidí. Existují lidé, kteří jsou závislí na mnoha lécích, aby jimi vyléčili všechno, každý symptom, který mají. Mění chemii svého těla a mozku pomocí léků. A pak tady jsou ti, kteří se sami vzdělávají o skutečných příčinách zdraví. Pijí vodu, vyhýbají se přísadám v potravinách, cvičí – zdá se, jako by mezi těmito dvěma skupinami existovala propast, která se zvětšuje.

Dr. B: Určitě. To je důvod, proč došlo k oživení alternativní medicíny a stále více lidí jí dává přednost před konvenční medicínou. Víte, za posledních 10 let jsem prodal nejméně přes 600.000 výtisků mé knihy Your Body's Many Cries for Water (Mnohá volání Vašeho těla po vodě). A tak jsem za posledních 10 let měl několik tisíc rozhovorů v rozhlase. Informace se dostávají do rukou veřejnosti, a tak musí přirozeně farmaceutický průmysl zvýšit svou reklamu, aby tyto informace anuloval. To je důvod, proč tato reklama vznikla – a vlastně je jednou z mnoha. Každopádně, mluvili jsme o programech řízení sucha v těle. Hypertenze je další z těchto problémů. Když není v těle dost vody, nebo když se tělo stává dehydratované, pochází 66% ztráty vody z nitra buněk. 26% je z prostředí kolem buněk a pouze 8% se ztrácí z cévního systému.  Ale cévní systém je pružný – stahuje se a uvolňuje, takže nezjistíte problém, který se děje uvnitř buněk Vašeho těla testováním krve, které probíhá při tak velkém množství stavů. Kdyby lidé pili vodu v pravidelných intervalech a přijímali dostatek soli a minerálů pro rozšíření kapilárních lůžek, hypertenze by zcela zmizela.  Existuje 60 milionů Američanů, kteří si neuvědomují, že hypertenze je vlastně jedním z projevů programů řízení sucha v těle, kdy tělo zahájí proces reverzní osmózy, aby dodalo vodu dovnitř těchto buněk, které trpí z 66% nedostatkem vody.  Farmaceutický průmysl a lékaři arogantně a nevědomě léčí hypertenzi diuretiky.

Mike: Rád bych, abyste pohovořil o tom, jak se lidé mohou dozvědět, kdy potřebují pít vodu. Protože ve své knize píšete o tom, jak některé známky dehydratace, klasické příznaky, nemusí být jedinými známkami. Také byste nám mohl říct, kolik by měl průměrný člověk vypít?

Dr. B: Za prvé a především, nečekejte, až dostanete žízeň, protože to je chyba. Bohužel, Národní akademie věd a někteří další donedávna lidem říkali, počkejte, až dostanete žízeň, což je hlavní chyba, kterou jsme zdědili před 100 lety od člověka jménem Walter Bradford Cannon.  V té době žil Francouz, který říkal, že dehydratace nebo žízeň je obecný pocit a že bychom ji měli studovat a Walter Bradford Cannon řekl: ne, žízeň je jen otázkou sucha v ústech.  Když je sucho v ústech, máme žízeň, což je arogantní prohlášení, a bohužel západní medicína se tím řídí. To je důvod, proč máme nemocný systém péče. Od věku 20 let se postupně, nepozorovaně, stáváme dehydratovaní, aniž bychom o tom věděli.  Ztrácíme naše vnímání žízně. Když se dostaneme do věku 70 let, můžeme být naprosto a viditelně žízniví, a přesto nerozpoznáme potřebu pít vodu, i když by byla voda položena vedle nás.  Toto bylo děláno jako experiment. Vědec požádal skupinu starších lidí, aby po dobu 24 hodin nepili vodu. O to stejné požádal skupinu mladých lidí.  Po 24 hodinách, když byla voda k dispozici, starší lidé nepoznali, že mají žízeň.

Mike: I po 24 hodinách bez vody?

Dr. B: Ano. Dokonce, i když byla voda postavena vedle nich, někteří po ní nesáhli. Ale mladí lidé vodu pili a napravili tuto dehydrataci.  Toto je velký problém a důvod, proč je tolik starších lidí naší společnosti nemocných, protože jsou zcela dehydrovaní a nepoznají to.  Takže, čekání na žízeň znamená zemřít předčasně a velmi bolestně. To je vlastně název článku, který jsem zveřejnil na svých internetových stránkách, a také na NAFHIM, Národní asociace pro čestnost v medicíně.  Za prvé, lidé by nikdy neměli dovolit, aby dostali žízeň – měli by pít po celý den. Proto, aby se nezatěžovaly ledviny. Když pijeme dostatečné množství vody tak, že je moč bezbarvá, je to dobré znamení.  Když moč zežloutne, znamená to, že se tělo začíná dehydratovat a když zoranžoví, pak je tělo skutečně dehydratováno a některé části těla touto dehydratací trpí.

Mike: Existují další podobné jednoduché příznaky, kterým mohou lidé věnovat pozornost?

Dr. B: Kůže – je-li kůže hezká, uvolněná a hladká, pak jsme hydratovaní. Pokud bude zmuchlaná a seschlá, znamená to dehydrataci. Krabatý povrch na obličeji starších lidí je známkou dehydratace. Krůtí krček pod bradou je známkou dehydratace. Takže, když má tělo nedostatek vody a podávají se mu na to léky, tato osoba přirozeně zemře, protože léčba umlčuje mnohá volání těla po vodě, ale nenapravuje dehydrataci. Takže musíme chápat tyto příznaky dehydratace. Určil jsem, proč jsou tyto tři nemoci vlastně větvemi jediného stromu a každá přirozeně produkuje jiný problém v různých věkových skupinách, ale všechny souvisí se stavy, které se v průběhu času vyskytují v důsledku dehydratace. Čas je podstatný – když se postupně stáváme dehydratovanými, začnou vysušené buňky transformovat. Vysvětlil jsem, jak dehydratace potlačuje imunitní systém, přímo či nepřímo, a tak dochází k většině onemocnění, včetně rakoviny.

Mike: Tak teď tady máme další otázku, která lidi zajímá - když jdou na jídlo do restaurace, je tu obrovské množství ekonomického tlaku z hlediska řetězců restaurací, nebo majitelů restaurací, aby jim podávali něco jiného, než vodu. Vzpomínám si, že jednou proběhla nějaká kampaň v řetězci restaurací Olive Graden. Kampaň byla nazvána Just Say No to H2O (Řekněte vodě ne), a odměňovali číšníky za to, že si lidé koupili nealkoholické nápoje místo toho, aby pili vodu.

Dr. B: To proto, že všichni jdou po rychlých dolarech, a to i na úkor zdraví někoho jiného.  Tyto restaurace se neliší od farmaceutického průmyslu, když propagují něco, co tělo nepotřebuje. Samozřejmě, že nevědí, nedělají to vědomě. Nikdo je nemůže vinit. Je to špatným vzděláním, a myslí si, že tyto nealkoholické nápoje jsou synonymem vody. Ve skutečnosti, z hodně dětí, které pijí limonády, se stanou „hlupáci“, ale jakmile jim tyto limonády vezmete, jejich známky se ohromně zlepší – z trojek a čtyřek se stala dvojka. Protože něco v kofeinu potlačuje enzymy z tvorby paměti. A to je přesně to,  protože kofein je toxická chemická látka – je to chemická válka.  Cokoliv, co by ji snědlo, by ztratilo své umění maskování, ostražitost, dobrou reakci, dobrou odezvu a stalo by se snadnou kořistí pro predátory vlastního potravního řetězce.

Mike: Ano, kofein je technicky insekticid.

Dr. B: Kofein je technicky insekticid. Také morfin a kokain. Jedná se o stejnou skupinu léků – neurotoxických látek.???

Mike: Je ještě něco, čeho by si naši posluchači měli být vědomi, nebo by měli dělat pro posílení svého zdraví prostřednictvím informací, které zpřístupňujete?

Dr. B: Ano, mohou zůstat v kontaktu. Mohou pravidelně navštěvovat mé internetové stránky, na kterých publikujeme informace a dopisy, které si vyměňujeme, a tak dále. Mohou se stát součástí hnutí pro zavedení čestnosti zpět do medicíny.  Protože, když jsou to mladí lidé, mají před sebou mnoho let, a bohužel mohou být v nečestné formě lékařské praxe zranitelní.

Mike: Tato stránka je… 


Mike: A ta druhá je http://www.nafhim.org  

Dr. B: Ano, ale z http://www.watercure.com  mají možnost přejít i na tuto druhou stránku. Tyto informace jsou zdarma, jsou to nejnovější informace v oblasti lékařské vědy, je to budoucnost vědecké medicíny, je to základ budoucí vědecké medicíny, a mohou je využívat zdarma. Jediné, co musí udělat, je, začít být zvědavý, jak se učit. A informace jsou psané tak jednoduchým jazykem, že je pochopí kdokoliv. Nepoužívám žargon. Používám velmi jednoduchou angličtinu, abych vysvětlil složité problémy.

VODY JE MÁLO, VAŽME SI JÍ: Více než miliarda lidí na světě nemá přístup ke kvalitnímu zdroji pitné vody. Nejhorší je situace v subsaharské Africe, kde má přístup k nezávadné pitné vodě pouze 56% obyvatel. V absolutních číslech je problém největší v Asii - jen v Číně se jedná o 300 milionů obyvatel. "Ve většině měst - vyjma subsaharské Afriky - jsou k dispozici relativně dobré zdroje, zato na venkově je kvalita vody problematická celosvětově. Nekvalitní voda má spolu s nedostatečným hygienickým zázemím zásadní dopady na zdraví lidí v rozvojových zemích. Výrazně se podepisuje na vysoké dětské úmrtnosti: Podle WHO umře ročně 1,5 milionu dětí v důsledku průjmových onemocnění - ta jsou ve většině případů způsobena právě závadnou vodou nebo chybějící sanitací. Důsledky jsou však mnohem širší - například řada dětí musí každodenně nosit vodu ze vzdálených nádrží, a proto se jim nedostane plnohodnotného vzdělání. Jindy tuto práci zastávají ženy, kterým zase nezbývá čas na jinou - výdělečnou - činnost. Zajištění pitné vody a základní hygieny pro všechny lidi na světě do roku 2015 je jeden z Rozvojových cílů tisíciletí. Podle všeho se však nepovede ho splnit - při současném tempu zlepšování situace by v Africe byl naplněn až v roce 2076[4]. Dostatečný přístup k pitné vodě se definuje jako dostupnost nejméně 20 litrů vody na osobu a den ze zdroje vzdáleného do 1 km od místa bydliště.   
                                                                                                                            
Proč pít vodu z vodovodu? Je zdravá, obsahuje přirozené vyvážené látky. Podléhá přísné kontrole. Ročně každá vodárenská společnost odebere několik tisíc vzorků a provede desetitisíce analýz. Voda z kohoutku vždy splňuje limity dané vyhláškou MZd. ČR č. 252/2004 Sb. v platném znění. Ve vodě z kohoutku je sledováno na 100 ukazatelů kvality vody, některé jsou i nad rámec vyhláškou stanovených povinných ukazatelů. U vody z kohoutku je kontrolován celý proces výroby a distribuce pitné vody, včetně kontroly přímo na kohoutku u spotřebitelů. Neobsahuje bakterie a jiné škodlivé látky. Voda z kohoutku v ČR zcela vyhovuje evropským standardům. Víte, co pijete - vodárenské společnosti zveřejňují úplný rozsah parametrů kvality vody z kohoutku, výsledky rozborů najdete na internetových stránkách společností, v zákaznických centrech či v informačních materiálech. (Veolia)
Pozrite si na youtube  tento nádherný film o vode . Je to niečo úžasné...
http://orgo-net.blogspot.com/2011/06/voda-uzasny-rusky-film.html?spref=fb


 Odborné vysvetlenie po masmedializácii vaničky Detox SPA!


 
Odpovedáme na otázku ohľadom detoxikácie organizmu prostredníctvom vaničky.
( Článok  prevzatý z internetu.)
Niektorí ľudia nepochopili podstatu detoxikácie! Podstatou detoxikačného pôsobenia vaničky je elektrolýza vody , do ktorej sú ponorené buď nohy, alebo ruky. Soľ je tu ako vodič. Pôsobenie el. prúdu na červené krvinky je také, že tieto sa nabíjajú rovnakým el. nábojom a na základe toho sa takéto krvinky "odlepia" a "odstrčia" jedna od druhej. Takého nepozliepané krvinky potom lepšie prúdia, "zalezú" aj do tých najtenších cievok a lepšie roznášajú kyslík aj živiny po tele a zároveň lepšie odnášajú z tela toxíny a rôzne odpadové látky, ktorých sa telo potrebuje zbaviť. Detoxikácia jednotlivých orgánov potom prebieha vo vnútri tela celkom prirodzeným spôsobom, hlavne močom a stolicou, ktoré môžu byť tmavšie, ako bežne bývajú. Krv sa po pôsobení elektrolýzy upraví a je schopnejšia plniť svoje funkcie pri očiste a pri výžive buniek. Do vaničky sa dostane len to, čo sa nachádza v póroch a v pokožke. Chémia každého človeka je trochu iná, preto aj sfarbenie vody vo vaničke môže byť rozdielne. Predsa pórmi sa okrem iného vylučuje aj pot a ten ma každý inej kvality. Niekto, keď sa spotí, neuveriteľne zapácha, iný sa potí len málo a jeho pot ani necítiť. Záleží to na množstve a zložení znečistenia človeka.
Voda vo vaničke sa sfarbí aj bez ponorenia nôh, ale vtedy je vždy rovnaké sfarbenie a keďže na Slovensku máme vodu tvrdú, v ktorej prevláda železo, tak aj voda sa sfarbí do hnedasta, pretože železo oxiduje.
O tejto chemickej reakcii sme sa všetci učili v 7. triede, len si treba oprášiť svoje vedomosti z chémie!
 Ale nikdy sa nesfarbí na inú farbu, napríklad na bielu, či zelenú. Doktorka Mary Stags, ktorá sa roky zaoberá detoxikáciou pomocou elektolýzy nepripisuje sfarbeniu vody veľký význam.
Dôležité je, že spustí celý detoxikačný proces.
Ľudia, ktorí od tejto formy detoxikácie ostatných odhovárajú, sa do toho vôbec nerozumejú, hoci mnohí majú vysokoškolské vzdelanie!
Tento spôsob detoxikácie vrelo odporúčame. 
Veľmi dobré je počas tohto procesu užívať  prípravky na očistu tela ako chlorella , zelený jačmeň a piť veľa tekutín....
                                      Čo o nás prezrádzajú nechty.
 
Nechty majú malú výhodu, že každý ich nedostatok možno prekryť farebným lakom.Či už ryha, fľak alebo nepekné sfarbenie, skryť sa dá všeličo. Myslite však na to, že lakovaním nechtové problémy neodstránite a myslite aj na to, že za malým problémom sa môže skrývať ešte väčší.Tak ako pleť, aj nechty k nám totiž hovoria svojou rečou.Odráža sa na nich naša starostlivosť o ne a takisto aj choroby nášho tela. Dobre teda svoje nechty pozorujte, lebo sa z nich môžete aj veľa dozvedieť.
Ryhy
Niekto si povie, že jednoducho má ryhované nechty a nič s nimi nerobí. Ak sú ryhy jemné, možno len ide o zlý spôsob manikúry, no ak ich spozorujete výrazné, pozor na to. Pozdĺžne ryhy väčšinou reagujú na nedostatok vitamínov v tele alebo na slabý pitný režim. Ten by ste podceňovať určite nemali, lebo sa môžete dostať aj do štádia dehydrovaných nechtov. Tie spôsobuje práve nedostatok vody a nechty sú potom nielen ryhované, ale aj nepekne matné.
Stretnúť sa môžete aj s priečnymi ryhami, ktoré zase môžu signalizovať zhoršený stav organizmu či poruchy metabolizmu. Spájajú sa aj s prekonaním choroby (väčšinu infekčného typu alebo otravou), prípadne aj s depresiou či silnejším stresom.
Biele fľaky
V prípade malých bielych fliačikov sa nemusíte veľmi ľakať. Nechty sa vám snažia naznačiť, že telu treba viac mliečnych výrobkov, pretože má nedostatok vápnika. Tento problém sa môže vyskytovať aj v strese či počas tehotenstva.
Lámavé nechty
Ak sa vám ani za nič nedarí vypestovať aspoň trochu dlhšie nechty, zrejme treba posilniť organizmus. Lámavé bývajú nechty, ktoré trpia nedostatkom vitamínov, minerálov a telu prospešných látok. Často je príčinou opäť dehydratácia, ktorá spôsobuje suchosť nechtov a ich náchylnosť na lámanie. Pravidelne teda používajte mastičky, prípadne aj oleje určené priamo na nechty. Vyhýbajte sa priamemu kontaktu s čistiacimi prostriedkami a častému odlakovávaniu. Skúste aj spevňovače nechtov, ktoré stačí aplikovať raz za dva týždne.( Dostať kúpiť aj v lekárni.)
Neprirodzená farba
Nechty by mali byť jemne naružovkasté. Fajčiari sa však musia vyrovnať s farbou žltou, ktorú spôsobujú aj rôzne chemikálie, ale i infekcie a psoriáza. Jemne fialové sfarbenie môže upozorňovať na choroby pľúc či srdca, popolavé zase na chudokrvnosť. Pozor aj na zelenú farbu, ktorá signalizuje baktérie v tele a čierna je výstrahou pred vážnejšou poruchou metabolizmu.
Netreba hneď paniku
I keď sme vám teraz vymenovali všetky možné choroby, na ktoré vás môžu nechty upozorňovať, netreba sa hneď ľakať. Ryha či fľak nemusia hneď znamenať nič hrozné, pozornosť zbystrite až vtedy, keď neustupujú. Pri skutočne pretrvávajúcich problémoch s nechtami sa pre istotu obráťte na lekára a ten stav vašich nechtov skontroluje a navrhne liečbu.
 
Kedy sa už naučíte správne relaxovať?
Vypätie v práci, chaos doma, notorické nestíhanie povinností, o užívaní voľných chvíľ ani nehovoríme. A keď sa nám konečne podarí dostať napríklad na nejaké športovisko, aj tam okamžite prepíname do napätého stavu prehnanými nárokmi na svoje telo. Vymaňte sa spod tlaku a naučte sa relaxovať, je to celkom jednoduché.
Relaxácia, čo to vlastne je?
V psychologickej terminológií sa pod pojmom relaxácia rozumie psychické a fyzické uvoľnenie, ktoré spolu so správnym dýchaním patria k najúčinnejším spôsobom neutralizácie negatívnych účinkoch stresového spôsobu života. Praktizovaním relaxácie dochádza k zmenám na telesnej aj duševnej úrovni, čím je vytvorený protipól napätia. A práve to všetky potrebujeme. Na to, aby ste si takýto stav hlbokého uvoľnenia tela i mysle navodili, nepotrebujete nič špeciálne ani žiaden extra dlhý čas.
Pokojne si vystačíte s teplou tichou miestnosťou, ktorá bude vaša iba na krátku štvrťhodinku. Na povrch sa vyplaví serotonín, hormón dobrej nálady, vďaka ktorému budete pokojnejšie, spokojnejšie a pozitívne naladené. Pravidelným tréningom relaxácie si vo svojom tele vytvoríte dlhodobú rovnováhu a aj vypäté situácie, ktoré by vás za normálnych okolností „rozhádzali", budete zvládať s evidentne väčšou rozvahou. Oplatí sa vyskúšať, no nie?
Uvoľnite telo
Uvoľnenie na báze fyzična môže predstavovať rôzne spôsoby oddychu a malo by byť vždy prispôsobené tipu konkrétnej osoby. Pre niekoho je relaxom osviežujúci pohyb na čerstvom vzduchu, iný za oddych považuje iba absolútnu fyzickú nečinnosť. Ďalšími účinnými prostriedkami sú masáže, akupresúrne a reflexné terapie, ale i jednoduché postojové cvičenia, tzv. jogové asány. A práve jogová metóda môže s vašim telom spraviť doslova zázraky. Napätie zo svalov zmizne, uvoľnia sa blokády, poľavia preťaženia a vaše telo nadobudne nový lepší pocit. Nemusíte za týmto účelom ani vyhľadávať špeciálne lekcie, stačí si doma zacvičiť zopár cvikov na uvoľnenie chrbtice a panvy, pretože všetky problémy obvykle majú svoj pôvod v týchto oblastiach.
Vydýchnite stres
Duševnej nepohody sa môžete veľmi účinne zbaviť metódou, ktorá je nám všetkým nadmieru prirodzená, dýchaním. Keď sme v strese dýchame plytko a rýchlo, preto za účelom odbúrania napätia musíme logicky dych prehĺbiť a predĺžiť. Stačí na pár minút zaujať pohodlnú pozíciu a sústrediť sa výlučne na svoj dych. Najprv ho vo svojom tele iba pozorujte a následne pozvoľna prehlbujte. Najlepšie je pritom vnímať dĺžku svojej chrbtice a nádych ťahať pozdĺž nej od spodnej časti smerom nahor cez oblasť brucha, hrudníka až po kľúčne kosti. Výdych v tele nechajte voľne rozplynúť, práve pri ňom pocítite najväčšie uvoľnenie.
Praktizovať môžete i metódu regulovaného dýchania, kedy so zatvorenými očami nádych narátate na štyri, zadržanie dychu na štyri a pomalé vydýchnutie na osem dôb. Takto opakujte štyrikrát a potom pomaličky otvorte oči.
Sústredená relaxácia
Pokiaľ chcete svoje telo a myseľ uvoľniť o čosi profesionálnejšie, môžete sa orientovať na niektorú z koncentračných metód. Za zmienku určite stojí muzikoterapia, kedy si pocity pohody navodíte prostredníctvom sluchových vnemov pre vás upokojujúcej hudby. Aromaterapia zas využíva vnemy čuchové. Meditácia sa môže nasmerovať i na tvorivú predstavivosť, teda na smerovanie myšlienok na nejaký konkrétny jav alebo naopak na ovládanie vedomia prostredníctvom rozplynutia myšlienkových tokov.
Vyskúšať môžete aj pomerne známy Schultzov autogénny tréning alebo Jacobsonovu progresívnu svalovú relaxáciu. I keď každá je iná, obe smerujú k hlbokému uvoľneniu a navodeniu stavu príjemnej pohody. Zatiaľ čo prvý spôsob podľa Schultza to docieli predstavami pocitu tiaže a tepla, druhá Jacobsonova metóda strieda svalové napätie s uvoľnením.
 
 

 Niečo zaujímavé o mikrovlnkách...
Pôsobenie mikrovĺn na potraviny:
Na potravinách vystavených mikrovlnám boli pozorované nasledujúce zmeny:
Mäso: počas prípravy v mäse vzniká známy karcinogén, d-nitrosodiethanolamin.
Proteíny: v proteínoch dochádza k aktívnej destabilizácii biomolekulárnych väzieb.
Zvýšená rádioaktivita: medzi mikrovlnami spracovanou potravou a ľubovoľnou rádioaktivitou v ovzduší vznikajúca "väzba" spôsobí výrazný nárast nasýtenia potravín časticami alfa a beta.
Mlieko a obilniny: v bielkovinových zlúčeninách obsiahnutých v mlieku a obilných zrnách vznikajú rakovinotvorné látky.
Zmrazené potraviny: použitie mikrovĺn na rozmrazovanie potravín má za následok zmeny katabolizmu (štiepenie) glykozidov a galaktosidů [1].
Zelenina: už extrémne krátke vystavenie surovej, varenej alebo mrazenej zeleniny mikrovlnám mení katabolizmus alkaloidov [2].
Dôsledky pre ľudské telo
Zažívací systém: labilný katabolizmus potravín upravených v mikrovlnnej rúre mení elementárne potravinové substancie a vyvoláva poruchy trávenia.
Lymfatický systém: V dôsledku chemických zmien v potravinových substanciách sa objavujú poruchy funkcií lymfatického systému. Dôsledkom je strata telesnej obrany voči určitým formám neoplazmy (rakovinového bujnenia).
Krv: V krvnom sére osôb, ktoré jedli mikrovlnami pripravenú potravu bolo pozorované vyššie ako normálne percento rakovinových buniek (cytoma).
Mozog: účinky zvyškového magnetizmu môžu vystaviť psychoneurálne receptory v mozgu vplyvu umelých mikrovlnných vysokofrekvenčných polí reléových staníc a televíznych prenosových systémov.
Voľné radikály: z určitých molekulárnych formácií stopových minerálov v rastlinných substanciách (predovšetkým v surovej koreňovej zelenine) vznikajú rakovinotvorné voľné radikály.
Zvýšený výskyt rakoviny žalúdka a čriev: bolo pozorované štatisticky vyššie percento rakovinových rastov v týchto orgánoch, plus všeobecné zrútenie periférneho bunkového tkaniva a postupná degenerácia zažívacích a vylučovacích funkcií.

Mikrovlny a výživné hodnoty potravín
Vystavenie mikrovlnám vyvolalo výrazné zníženie výživnej hodnoty všetkých študovaných potravín. Nasledujú najdôležitejšie výsledky.
Znehodnoteniu vitamínov a minerálov: v každej testovanej potravine klesla biologická využiteľnosť podstatných živín. Ide napríklad o B komplex, vitamíny C a E, základné minerály a lipotropy [3].
Rozpad vitálnych energetických polí: kapacita vitálnych energetických polí všetkých testovaných potravín klesla o 60 až 90 percent.
Zníženie stráviteľnosti plodov a zeleniny: mikrovlny menia metabolické reakcie a spôsobilosť integrácie alkaloidov, glykozidov, alaktosidov a nitrilosidov [4].
Znehodnotenia mäsa: mikrovlny v mäse likvidujú výživnú hodnotu nukleoproteínov [5].
Zníženie kvality potravín: mikrovlny podstatne urýchlili štrukturálne rozpad všetkých testovaných potravín.

Biologické účinky mikrovĺn
Vystavovanie mikrovlnným emisiám má negatívne účinky na celkové biologické zdravie ľudí. To sa nevedelo až do doby, než Rusi pri experimentoch s vysoko sofistikovaným vybavením odhalili, že ľudia môžu byť mikrovlnami nepriaznivo postihnutí bez toho, aby jedli jedlá vystavené mikrovlnnému žiarenia. Ukázalo sa, že samotný vstup do energetických polí v okolí týchto zariadení má výrazne škodlivejšie vedľajšie účinky. Na základe takto získaných poznatkov Sovieti v roku 1976 zakázali všetky mikrovlnné zariadenia zákonom.
Tu sú účinky, pozorované u ľudí "nepriamo" vystavených mikrovlnám.
Postupný kolaps vitálneho energetického poľa: u osôb zdržiavajúcich sa v blízkosti zdroja mikrovĺn, napríklad pri zapnutej mikrovlnnej rúry, dochádza k oslabeniu vitálnych energetických polí. Stav sa zhoršuje úmerne dĺžke expozície.
Zníženie energie buniek: elektrické napätie v bunkách, najmä krvných a v lymfatickej tekutine, u ľudí v blízkosti týchto aparátov klesá.
Destabilizácie látkovej výmeny: potenciály aktivované v potrave externou energiou sú destablilizujíce a degeneratívne.
Poškodenie buniek: klesá potenciál vnútornej bunkovej blany potrebný pri katabolickom procese, čo vedie k jeho destabilizácii a narušenému prenosu živín do krvného séra.
Deštrukcia mozgových obvodov: elektrické impulzy na stykových potenciáloch mozgu degenerujú a zlyhávajú.
Narušenie nervovej sústavy: nervové elektrické obvody degenerujú a zlyhávajú. Symetria energetických polí nervových centier, ako v centrálnej, tak i v autonómnych častiach nervového systému, sa rozpadá.
Strata bioelektrickej aktivity: prejavujú sa výpadky synchronizácie bioelektrického napätia vo vzostupnom retikulárnom aktivačnomm systéme (riadiacim funkcie vedomia) [6].
Znížená vitalita: ľudia, zvieratá a rastliny v okruhu do 500 metrov od prevádzkovaného zariadenia trpia dlhodobou a kumulatívnou stratou vitality.
Poškodenie nervovej sústavy a lymfatického systému: v celom nervovom systéme a lymfatickej sústave sa tvoria permanentné "depozity" zvyškového magnetizmu.
Hormonálna nerovnováha: tvorba hormónov a udržiavanie hormonálnej rovnováhy u mužov i žien sa postupne zhoršuje a nakoniec preruší.
Narušovanie mozgových vĺn: úroveň porúch vzorcov signálov mozgových vĺn alfa, delta a theta je nápadne vyšší, než je obvyklé.
Duševné poruchy: v dôsledku neusporiadaných priebehov mozgových vĺn sa prejavujú negatívne psychické efekty. Patrí k nim straty pamäti a schopnosti koncentrácie, zníženie emocionálneho prahu, spomalenie myšlienkových pochodov a prerušovaný spánok, pri štatisticky vyššom percente u jednotlivcov dlhodobo vystavených nepretržitým okrajovým emisiám a vplyvom polí produkovaných mikrovlnným zariadením, či už išlo o mikrovlnné rúry alebo iné mikrovlnná zariadenia (obsluhy radarov ...).

Potenciálne využitie dôsledkov poškodenia mikrovlnami na kontrolu mysli.
V dôsledku náhodnej tvorby reziduálnych magnetických depozitov a väzieb vnútri biologických systémov tela (poškodenie nervovej a miazgové sústavy) nakoniec môžu byť sprístupnené ovplyvňovanie neurologické systémy (v prvom rade mozog a nervové centrá). Dlhšie trvajúca expozícia môže mať za následok dlhodobú depolarizáciu tkanív neuroelektrických obvodov. Keďže tieto vplyvy môžu spôsobiť prakticky nevratné poškodenie neuro-elektrickej integrity rôznych súčastí nervového systému [7], je príprava potravy v mikrovlnnej rúre v každom ohľade nedoporučitelná. Efekt zvyškového magnetizmu môže vystaviť časti psychoneurálnych receptor v mozgu vplyvu umelo vypestovaných mikrovlných vysokofrekvenčných polí.
Sovietsky buropsychológovia, okrem iného, teoretizovali o možnostiach psycho-telemetrických účinkov (tzn. ovplyvňovaním ľudského správania rádiovými signálmi vysielanými na kontrolovaných frekvenciách). [8] Zvažovali, či by potom vhodné subjekty - úplne nevedomky, pod prahom vnímania - vykonávali príkazy prijímané prostredníctvom mikrovlnných prenosov, pôsobiacich prostredníctvom už spomínaných narušení psychoneurálnych receptorov na ich psycho-energetické polia. Z tohto dôvodu, a kvôli 28 zhora uvedeným kontradikaciám, je použitie mikrovlnných aparátov v ľubovoľnej forme s konečnou platnosťou riskantné. Súčasné vedecké názory v mnohých krajinách však tomu, čo ilustroval zmienený sovietsky zákaz, zjavne oponujú.
          Čo myslíte , máte ešte chuť na takto pripravené jedlo?                               
Tea tree olej: Zázrak (nielen) pre pleť

O tomto austrálskom zázraku ste už iste neraz počuli. Ak ste ho však doteraz nevyskúšali, je najvyšší čas. Je totiž skutočne zázračný a v lete ho využijete na tisíc spôsobov. Neveríte? Čítajte!Niekedy sa objavuje pod slovenským názvom čajovníkový olej, inokedy na neho natrafíte pod anglickým názvom tea tree oil či olej. Tak alebo tak, ide o blahodarný olej z opačnej strany planéty, ktorý vám pomôže nielen ku kráse ale aj zdraviu. Vaša pokožka sa vám za starostlivosť čajovníkovým olej rozhodne poďakuje.
Liek domorodcov
Čajovníkový olej je esenciálny olej, získavaný z rastliny čajovníka, latinsky Melaleuca alternifolia . Ten rastie v ďalekej Austrálii, kde ho vďaka nespochybniteľným účinkom hojne využívali domorodci tisícky rokov. Lístky s hojivými účinkami prikladali na zranenia, rezné rany, popáleniny, ale liečili si ním aj prechladnutia či kašeľ. O mnoho rokov neskôr sa čajovníkový olej spopularizoval aj na
ostatných kontinentoch a najmä od sedemdesiatych rokov sa teší veľkej pozornosti.
Čajovníkový olej sa lisuje za studena a neskôr sa používa zriedený, ale aj nezriedený. Jeho najväčším esom sú nepochybne silné antiseptické účinky, a tak sa využíva na dezinfekciu, napríklad v boji proti mikróbom, plesniam a baktériám. Pomáha liečiť poranenia kože, infekcie a zápaly, dokonca zmierni aj herpes.


Proti plesniam
Je známe, že čajovníkový olej účinkuje aj ako efektívny pomocník pri liečbe plesní. Zvlášť v lete pri zvýšenom riziku plesňových ochorení je vhodné zásobiť lekárničku tea tree olejom alebo gélmi s obsahom čajovníka. Ľudí s ekzémami a psoriázou zasa poteší, že čajovníkový olej si vie poradiť aj s týmito neduhmi.
Čajovník pre krásu
Práve jeho antibakteriálne schopnosti predurčili čajovníkový olej, aby sa stal top ingredienciou kozmetického priemyslu. Pridáva sa do šampónov proti lupinám, pretože výborne upokojuje podráždenú kožu a chráni ju pred vznikom ďalších lupín. Istá austrálska štúdia tvrdí, že respondenti, ktorí používali šampóny s tea trea olejčekom, naozaj po štyroch mesiacoch spozorovali znížený výskyt lupín. Svoje stále miesto má však i v prípravkoch proti akné, pretože lieči zápal a zároveň vyrážky vysušuje. Nájdete ho riedený v podobe čistiacich gélov, korekčných tyčiniek, pleťových vôd, masiek, ba aj krémov. Stačí si vybrať, ktorý z nich vám vyhovuje najviac. Ak však máte citlivú pleť, pozor, aby ste to s aplikáciou neprehnali. 

Vieme Vám tento olej objednať. Nemal by chýbať v žiadnej domácnosti.